Onderzoek naar waterorganismen leidt tot inzichten over kanker

·

Soms komen wetenschappelijke ontdekkingen in ziekteprocessen van onwaarschijnlijke organismen, zoals kokkels of zieke platvissen.

Een grote internationale groep van onderzoekers, waaronder ook de Belgische wetenschapper Jonas Demeulemeester van het VIB-KU Leuven Centrum voor Kankeronderzoek, creëerde het eerste hoogwaardige referentiegenoom voor de kokkel (Cerastoderma edule). Dit was cruciaal voor het opsporen van de evolutie van besmettelijke kokkelkankers.

Het team verzamelde kokkels op 36 locaties in 11 landen en analyseerde 61 BTN-monsters, waaruit bleek dat ze feitelijk twee verschillende vormen van kanker vertegenwoordigden. Sommige kokkels werden zelfs gelijktijdig geïnfecteerd door cellen van beide kankerlijnen. 

Lees meer op de website van VIB