Vaccins, pijnstillers en andere geneesmiddelen: we kunnen ons een leven zonder niet voorstellen. Onze uitzonderlijke gezondheidszorg stoelt op wetenschappelijk onderzoek, waarvan dierproeven nog steeds een belangrijk onderdeel vormen. Maar de argwaan tegenover dierproeven is groot. Al te vaak wordt er in discussies over dierproeven vanuit emoties of op basis van misvattingen gesproken.
Drie wetenschappers verbonden aan het Infopunt Proefdieronderzoek proberen daar verandering in te brengen. Vanuit hun jarenlange onderzoekservaring in binnen- en buitenland, zowel aan de universiteit als in de farmaceutische sector, pleiten Jeroen Aerts, Liesbeth Aerts en Pieter Vancamp voor transparante communicatie over hoe en waarom proefdieren ingezet worden in biomedisch onderzoek.
Ze leggen uit wat dierproeven zijn, welke dieren ervoor in aanmerking komen, waarvoor ze worden gebruikt en aan welke voorwaarden de experimenten moeten voldoen. Ze staan ook stil bij hoe proefdieronderzoek beter kan en of er geen alternatieven bestaan. Proefdieronderzoek biedt broodnodig inzicht in deze schijnbaar barbaarse praktijken.