Infopunt Proefdieronderzoek verstrekt informatie over hoe, wanneer en waarom proefdieren worden gebruikt in wetenschappelijk onderzoek. De voor- en nadelen van onderzoek met (en zonder) proefdieren, en de maatschappelijke en medische vooruitgang die geboekt wordt dankzij dierproeven worden gekadert.
Meer transparantie
We geven regelmatig lezingen of zijn aanwezig op publieke events rond wetenschap, zoals ‘Dag van de Wetenschap’. Die gelegenheden geven ons de kans om rechtstreeks in gesprek te gaan met een breed publiek over de rol van proefdieronderzoek.
Juist omdat dierproeven maatschappelijk gevoelig liggen wordt er door betrokkenen vaak heel voorzichtig (of zelfs ontwijkend) over gecommuniceerd. We zijn we ervan overtuigd dat enkel open en transparante communicatie het wederzijds begrip en de maatschappelijke discussie vooruit kunnen helpen.
Daarom gaan we ook in gesprek met onderzoekers, om hen te overtuigen van het belang van openheid, en hen te helpen hoe zij het gesprek kunnen aangaan over proefdieronderzoek.
We staan ook regelmatig de pers te woord, en zijn we beschikbaar voor al wie vragen heeft over proefdieronderzoek. Met alle antwoorden op tafel kan ieder van ons en wij als maatschappij de morele afweging maken over de omstandigheden en doeleinden van wetenschappelijke dierproeven.